Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nákaza koronavírusom postihol najmä banský priemysel v Poľsku

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Baníci sa však obávajú, že vláda môže vypuknutie nákazy využiť ako zámienku na trvalé uzavretie baní, ktoré nepodávajú dostatočné výkony.

Varšava 7. júla (TASR) - Koronavírus SARS-CoV-2 v Poľsku zasiahol najmä uhoľné bane a baníci tvoria takmer pätinu všetkých potvrdených prípadov nákazy v krajine, informovala v utorok agentúra AP.

Poľsko zaznamenalo viac ako 36.000 prípadov nákazy, z čoho približne 6500 sú baníci. V krajine s takmer 38 miliónmi obyvateľov je podľa AP 80.000 baníkov.

Lokálne ohniská nákazy, ktoré sa vyskytli najmä v poľskej časti Sliezska na juhozápade krajiny, podľa AP ochromili banský priemysel, ktorý už aj tak čelil ťažkostiam. Mnohí ľudia museli zostať doma a viacero baní bolo dočasne uzavretých.

Koronavírusová pandémia negatívne ovplyvnila uhoľný priemysel na celom svete, píše AP a pripomína, že toto odvetvie v mnohých častiach sveta upadá v dôsledku dostupnosti obnoviteľných a iných zdrojov energie.

"Uhlie je v dlhodobom úpadku," povedal Bob Ward z Granthamovho výskumného ústavu pre klimatické zmeny a životné prostredie na London School of Economics. "Otázkou je, či je obmedzenie v oblasti využívanie uhlia udržateľné a či vydrží aj po skončení dopadov pandémie," povedal.

Poľsko sa nepridalo ku skupine 23 krajín Únie, ktoré sa zaviazali podporiť ciele EÚ týkajúce sa uhlíkovej neutrality do roku 2050, pripomína AP. Poľská vláda tvrdí, že krajina sa nedokáže vzdať lacného zdroja energie, ktorý je dostupný vo veľkom množstve.

Približne 40 environmentálnych aktivistov, vedcov a zástupcov ďalších skupín minulý piatok v otvorenom liste poľského premiéra Mateusza Morawieckeho vyzvalo, aby urýchlene pripravil plán na postupné vyradenie využívania uhlia. Cieľom má byť zisk dotácií z fondov EÚ v súvislosti s prechodom na ekologickejšie zdroje.

Baníci sa však obávajú, že vláda môže vypuknutie nákazy využiť ako zámienku na trvalé uzavretie baní, ktoré nepodávajú dostatočné výkony.

Poľský vicepremiér Jacek Sasin, ktorý má na starosti aj ťažobný priemysel, povedal, že baníci nemajú dôvod obávať sa o svoju dlhodobú perspektívu.