Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nárok na tretiu dávku by mohli mať v Poľsku všetci dospelí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkový počet úmrtí v Poľsku prekonal hranicu 76 000.

Varšava 15. októbra (TASR) – Poľsko zvažuje, že ponúkne posilňovaciu tretiu dávky vakcíny proti COVID-19 pre všetky osoby staršie ako 18 rokov. V piatok to povedal námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska v rozhovore pre poľskú televíziu Polsat News. Správu priniesla agentúra PAP.

„V súlade s odporúčaním Európskej agentúry pre lieky poľské ministerstvo zdravotníctva zvažuje zavedenie takzvanej posilňovacej dávky pre všetkých ľudí starších ako 18 rokov. Konečné rozhodnutie v tejto záležitosti môžete očakávať už čoskoro,” povedal Kraska.

Tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo v Poľsku už viac ako 350.000 ľudí. V súčasnosti je určená pre osoby staršie ako 50 rokov a pre zdravotníckych pracovníkov.

Námestník poľského ministra zdravotníctva v rozhovore zároveň povedal, že na prelome októbra a novembra EMA vydá odporúčanie, ktoré umožní očkovanie detí starších ako päť rokov. Vakcinácia detí v tejto vekovej skupine sa podľa Kraska potom začne aj v Poľsku.

Poľsko zaznamenalo v piatok 2771 potvrdených prípadov koronavírusu. Podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva si COVID-19 vyžiadal ďalších 49 obetí. Celkový počet úmrtí v Poľsku prekonal hranicu 76 000.