Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Poľsko neplánuje stiahnuť z Ukrajiny rodiny svojich diplomatov

Centrum mesta Varšava, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Krajina tak nebude nasledovať kroky Spojených štátov, ktoré v nedeľu oznámili, že nariadili rodinám svojich diplomatov, aby opustili Ukrajinu.

Varšava 24. januára (TASR) - Poľsko neplánuje stiahnuť z Ukrajiny rodinných príslušníkov zamestnancov svojho veľvyslanectva v Kyjeve. V pondelok to oznámil námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski, informoval agentúra PAP.

Jabloňski uviedol, že rodiny poľských diplomatov zostávajú na Ukrajine, avšak ministerstvo situáciu v tejto bývalej sovietskej republike "pozorne monitoruje".

Poľsko tak nebude nasledovať kroky Spojených štátov, ktoré v nedeľu oznámili, že nariadili rodinám svojich diplomatov, aby opustili Ukrajinu. Zároveň zamestnancom americkej ambasády v Kyjeve, ktorí nie sú nevyhnutne potrební, povolil, že môžu dobrovoľne odísť.

Spojené štáty okrem toho vyzvali svojich občanov nachádzajúcich sa v krajinách východnej Európy, aby už teraz začali "zvažovať odchod".

Podľa amerického Štátneho departmentu pristúpili USA k tomuto kroku v dôsledku narastajúceho napätia, ktoré súvisí s hromadením ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, píše agentúra PAP.

Ukrajina v pondelok označila rozhodnutie Spojených štátov stiahnuť z Kyjeva rodiny amerických diplomatov za "predčasné" a za "prejav nadmernej opatrnosti".

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v pondelok vyhlásil, že Európska únia nebude nasledovať kroky Spojených štátov a sťahovať rodiny svojich diplomatov z Ukrajiny.