Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Niedzielski: Poľsko neprevezme ďalšie vakcíny proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Niedzielski v rozhovore povedal, že vláda využije klauzulu v zmluve nazývanú "vyššia moc", ktorá vládu za výnimočných okolností oslobodzuje od záväzkov a povinností.

Varšava 19. apríla (TASR) - Poľsko oznámilo Európskej komisii a farmaceutickej firme Pfizer, že odmieta prijímať ďalšie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a platiť za ne. V utorok to uviedol poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

Krajina má na sklade ešte 25 miliónov vakcín proti covidu a ďalších 67 až 70 miliónov dávok má objednaných, ako informoval súkromný spravodajský kanál TVN24.

Niedzielski v rozhovore pre kanál povedal, že vláda využije klauzulu v zmluve nazývanú "vyššia moc", ktorá vládu za výnimočných okolností oslobodzuje od záväzkov a povinností.

"Žiadame Európsku komisiu a hlavné spoločnosti vyrábajúce vakcíny..., aby dodávky distribuovali v priebehu desiatich rokov a – čo je najdôležitejšie – aby za ne bolo možné zaplatiť, keď ich prijmeme," uviedol poľský minister zdravotníctva.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Dodal, že rokovania týkajúce sa nákupu vakcín viedla Európska komisia.

"Žiaľ, sme svedkami úplnej nepružnosti zo strany výrobcov. Neexistuje spôsob, ako by sme mohli seriózne zmeniť podmienky tejto zmluvy, a navyše, bola podpísaná v krízovej situácii," vyhlásil Niedzielski.

Na otázku, či to znamená, že vakcíny budú do Poľska stále prichádzať, minister odpovedal: "Koncom minulého týždňa sme už využili klauzulu ’vyššia moc’, informovali sme Európsku komisiu aj hlavného výrobcu vakcíny, že odmietame prijať tieto vakcíny a že takisto odmietame za ne platiť. Následkom toho môže byť právny spor, ktorý už vlastne prebieha."

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Na ďalšiu otázku o prípadnom ukončení zmluvy Poľskom zareagoval, že bola podpísaná medzi eurokomisiou a výrobcami vakcín a konkrétne Poľsko teda zmluvu neukončí. "Toto je len akési vyhlásenie o ďalšej našej línii konania," dodal minister.

Niedzielski tiež povedal, že zmluva Poľska len s jednou spoločnosťou je za vyše dve miliardy zlotých (0,43 miliardy eur) na tento rok a za šesť miliárd zlotých (1,29 miliardy eur) na budúci rok.

Doplnil takisto, že Poľsko spolu s desiatimi ďalšími štátmi EÚ navrhlo, aby eurokomisia zmiernila pravidlá v zmluvách na vakcíny proti covidu tak, že štáty budú môcť použiť viac peňazí na zdravotnú starostlivosť o utečencov. Podľa Niedzielskeho je vzhľadom na prúd utečencov potrebná väčšia pružnosť v zmluvách.

"Zatiaľ stretnutia s Pfizerom, výrobcom liekov, a eurokomisiou nepriniesli žiadny výsledok," dodal minister.