Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Poľsko očakáva, že NATO označí Rusko za agresora a bezpečnostnú hrozbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Očakávame, že nová strategická koncepcia NATO jasne definuje Moskvu ako agresora a že Rusko bude označené za štát, ktorý ohrozuje bezpečnosť členov NATO, povedal Soloch.

Varšava 28. júna (TASR) - Poľsko očakáva, že v novej bezpečnostnej stratégii Severoatlantickej aliancie bude Rusko definované ako agresor. Uviedol to šéf poľského Úradu pre národnú bezpečnosť (BNN) Pawel Soloch. Ten v pondelok rokoval s prezidentom Andrzejom Dudom a vojenskými predstaviteľmi pred začiatkom summitu NATO v Madride. Informovala o tom v utorok agentúra PAP.

V komentári k novej stratégii NATO, plánovanej v súvislosti s vojnou na Ukrajine, Pawel Soloch povedal, že Poľsko očakáva, že dokument jasne pomenuje Rusko ako bezpečnostnú hrozbu pre Alianciu.

"Očakávame, že nová strategická koncepcia NATO jasne definuje Moskvu ako agresora a že Rusko bude označené za štát, ktorý ohrozuje bezpečnosť členov NATO," povedal Soloch.

Šéf BNN ďalej uviedol, že s prezidentom Dudom hovoril aj o krokoch, ktoré Poľsko žiada od NATO v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Na otázku o pondelňajšom uistení šéfa Aliancie Jensa Stoltenberga, že lídri na stretnutí v Madride odsúhlasia posilnenie východného krídla NATO, Soloch povedal, že takéto rozhodnutia sa dajú od summitu očakávať.