Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Ochorenie COVID-19 objavili u 18 pracovníkov norkových fariem v Poľsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Poľsku sa nachádza 354 norkových fariem, kde sa chová približne šesť miliónov týchto zvierat.

Varšava 20. novembra (TASR) - V Poľsku sa podarilo odhaliť 18 navzájom nesúvisiacich prípadov nákazy novým koronavírusom u pracovníkov tamojších norkových fariem. Podľa hygienikov a veterinárov sa však neinfikovali od týchto zvierat, uviedla v piatok agentúra Reuters.

Výsledky testov vykonaných na zvieratách zatiaľ poľské úrady nemajú k dispozícii. Analyzovali tiež všetky prípady výskytu ochorenia COVID-19 medzi pracovníkmi norkových fariem a ich rodinnými príslušníkmi od začiatku pandémie.

V Poľsku, ktoré je jedným z hlavných producentov kožušín z noriek, začali začiatkom novembra testovať norky chované na farmách a tiež pracovníkov týchto zariadení. Stalo sa tak po tom, ako Dánsko v dôsledku rozšírenia zmutovanej verzie nového koronavírusu na norkových farmách pristúpilo pred dvoma týždňami k postupnej likvidácii svojich chovov.

Veterinárne úrady začiatkom novembra nariadili vykonať testovanie noriek na 18 farmách v štyroch poľských vojvodstvách. V Poľsku sa nachádza 354 norkových fariem, kde sa chová približne šesť miliónov týchto zvierat.

Pre obavy z rozšírenia zmutovanej formy nového druhu koronavírusu zaznamenanej v Dánsku plánuje zlikvidovať všetky norky chované na farmách aj Írsko.

Obavy zo zmutovanej formy koronavírusu majú aj vo Švédsku, kde niekoľko ľudí pracujúcich v oblasti chovu noriek malo pozitívny výsledok test. Úrady preto preverujú, či sa mohli nakaziť od týchto zvierat.