Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Poľsko odhalilo skupinu ruských špiónov, údajne pripravovali sabotáže

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Agenti poľskej spravodajskej služby zadržali šesť osôb, uviedlo rádio na svojom webe.

Varšava 15. marca (TASR) – Poľské orgány odhalili ruskú špionážnu sieť pripravujúcu sabotážne operácie, ktoré by mohli zasiahnuť železničné trate dôležité pre prepravu zbraní a munície na Ukrajinu. Informovala o tom v stredu poľská rozhlasová stanica RMF FM, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru PAP.

Agenti poľskej spravodajskej služby zadržali šesť osôb, uviedlo rádio na svojom webe. Ide podľa neho o cudzích štátnych príslušníkov "spoza východnej hranice Poľska" podozrivých z toho, že pracujú pre ruské tajné služby.

"Vzhľadom na aktivity tejto siete v pozdĺž železničných tratí a v okolí vnútroštátnej kritickej infraštruktúry bola vydaná bezpečnostná výstraha," uviedlo RMF FM.

Príslušníci Agentúry pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržali podozrivých po tom, ako na dôležitých železničných tratiach a uzloch objavili skryté kamery, ktoré vysielali obrazový prenos prostredníctvom internetu.

Takúto činnosť špiónov zaznamenali okrem iného pri letisku Jasionka na juhovýchode Poľska, ktoré je tiež využívané pri transportoch na Ukrajinu.

Poľsko zvýšilo ochranu hlavných železničných tratí a kľúčových prvkov infraštruktúry, doplnilo rádio.

Minister vnútra Mariusz Kaminski poskytne vyjadrenie pre médiá vo štvrtok, oznámil jeho rezort.