Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľsko odmietlo kritiku USA v otázke sporného mediálneho zákona

Ľudia protestujú pred budovou poľského parlamentu po tom, ako parlament schválil sporný mediálny zákon vo Varšave 11. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Poľský Sejm prijal dokument v stredu večer. Za novelu hlasovalo 228 poslancov, 216 bolo proti a desať sa zdržalo.

Varšava/Washington 12. augusta (TASR) – Spojené štáty vyjadrili znepokojenie nad novým poľským mediálnym zákonom, podľa ktorého môžu vysielaciu licenciu získať iba subjekty so sídlom v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP. Podľa agentúry Reuters Varšava kritiku zo strany Washingtonu odmietla.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken je „veľmi znepokojený z prijatia zákona, ktorý sa zameriava na najsledovanejšiu nezávislú spravodajskú stanicu v Poľsku," povedal novinárom jeho hovorca Ned Price.

Washington, ale aj poľská opozícia vníma nový zákon ako útok na súkromnú televíziu TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku. Poľský premiér Mateusz Morawiecki to počas štvrtkovej tlačovej konferencie opätovne odmietol.

„Nemáme žiadne zámery týkajúce sa konkrétnej televíznej stanice, ide len o sprísnenie predpisov, aby nedošlo k situácii, že by spoločnosti z krajín mimo Európskej únie kupovali médiá v Poľsku", povedal Morawiecki, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ľudia protestujú pred budovou poľského parlamentu po tom, ako parlament schválil sporný mediálny zákon vo Varšave 11. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Agentúra AP v tejto súvislosti napísala, že ak sporný zákon podpíše prezident Andrzej Duda, Discovery bude musieť predať svoj rozhodujúci podiel v televízii TVN24. Tá sa dlhodobo stavia kriticky voči vláde. AP zároveň zdôraznila, že v praxi sa tento zákon dotkne iba TVN24.

Poľský Sejm prijal dokument v stredu večer. Za novelu hlasovalo 228 poslancov, 216 bolo proti a desať sa zdržalo. Zákonodarcovia pôvodne odhlasovali odklad rokovania o zákone na september, avšak po opakovanom hlasovaní iniciovanom predsedníčkou parlamentu Elžbietou Witekovou z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa v debate napokon pokračovalo. Opozícia obvinila vládu z kupovania poslaneckých hlasov.