Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko odmietlo verdikt Súdneho dvora EÚ o spornej reforme justície

Súčasný poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia, ktorá Poľsko žalovala za zasahovanie do nezávislosti sudcov a nerešpektovania ich súkromného života, pondelkové rozhodnutie SDEÚ privítala.

Varšava 5. júna (TASR) – Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro označil v pondelok Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) za "skorumpovaný" a odmietol jeho rozhodnutie, podľa ktorého poľská reforma súdnictva z roku 2019 porušuje legislatívu EÚ. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a DPA.

"Tento verdikt nenapísali sudcovia, ale politici, pretože predstavuje jasné porušenie európskych zmlúv," vyhlásil Ziobro a dodal: "Najvyšší európsky súd je skorumpovaný."

Európska komisia, ktorá Poľsko žalovala za zasahovanie do nezávislosti sudcov a nerešpektovania ich súkromného života, pondelkové rozhodnutie SDEÚ privítala. Ide podľa nej o "definitívne vyriešenie tejto záležitosti".

"Dnešok je dôležitým dňom pre obnovenie nezávislého súdnictva v Poľsku," povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. "Po dnešnom rozhodnutí musí byť (poľský) zákon o súdnictve náležite prispôsobený... Naliehavo žiadam poľské orgány, aby sa týmto rozsudkom v plnej miere riadili," doplnil.