Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko odporučilo svojim občanom, aby opustili Bielorusko

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Bielorusko je v súčasnosti finančne a politicky závislé od Ruska.

Varšava 10. októbra (TASR) - Poľská vláda v pondelok odporučila svojim občanom nachádzajúcim sa v Bielorusku, aby túto krajinu opustili. Deje sa tak v čase zvýšeného napätia medzi Varšavou a Minskom pre vojnu na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Odporúčame, aby poľskí občania zdržiavajúci sa na území Bieloruskej republiky opustili jej územie dostupnými komerčnými a súkromnými prostriedkami," píše sa v usmernení pre cestujúcich zverejnenom na webovej stránke poľskej vlády.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu. Podľa jeho slov ide o reakciu na vyostrenie napätia. Bieloruský líder následne uviedol, že Litva, Poľsko a Ukrajina cvičia bieloruských "radikálov" na teroristický útok.

Bielorusko je v súčasnosti finančne a politicky závislé od Ruska. Lukašenko, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, povolil ruskej armáde vstúpiť na bieloruské územie pod zámienkou vojenských cvičení predtým, ako Moskva 24. februára spustila "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine.