Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko odsúdilo akty vandalizmu voči poľským hrobom v Bielorusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Napätie vo vzťahu dvoch susedných štátov stúplo v súvislosti s migračnou krízou, o ktorej Európska únia (EÚ) i Poľsko tvrdia, že je skonštruovaná Bieloruskom, čo Minsk popiera.

Varšava 1. júla (TASR) - Poľsko obvinilo vo štvrtok bieloruské úrady, že vytvára "atmosféru prijímania" aktov vandalizmu voči poľským hrobom. Varšava zároveň požiadala Bielorusko o potrestanie páchateľov, čo dodatočne prispelo k napätiu medzi oboma krajinami, informovala agentúra Reuters.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že neznámi vandali nedávno poškodili poľské náhrobky a pamätníky na niekoľkých miestach predovšetkým na západe Bieloruska, ktorý bol pred druhou svetovou vojnou súčasťou Poľska. Na tomto území je pochovaných množstvo poľských vojakov.

"Ostro odsudzujeme, že miestne úrady vytvárajú atmosféru prijímania takýchto praktík," uviedol vo vyhlásení hovorca poľského rezortu diplomacie Lukasz Jasina. "Vyzývame bieloruské úrady, aby okamžite skoncovali s aktmi vandalizmu na cintorínoch a odhalili ich páchateľov. Poľsko rozhodne požaduje rešpekt pre hroby a pamiatku týchto zosnulých," dodal.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí to doposiaľ bezprostredne nekomentovalo.

Napätie vo vzťahu dvoch susedných štátov stúplo v súvislosti s migračnou krízou, o ktorej Európska únia (EÚ) i Poľsko tvrdia, že je skonštruovaná Bieloruskom, čo Minsk popiera. Únia tiež viní Bielorusko z podporovania vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu, pripomína Reuters.