Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľsko odsúdilo verdikt Súdneho dvora EÚ. Nemci ho, naopak, privítali

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Okrem Poľska verdikt súdu odsúdilo i Maďarsko s tým, že ide o politické rozhodnutie.

Varšava/Berlín 16. februára (TASR) - Útokom na suverenitu krajiny nazvalo Poľsko verdikt Súdneho dvora Európskej únie, ktorý v stredu rozhodol, že Únia môže spájať finančnú podporu pre členské štáty s dodržiavaním zásad právneho štátu. Nemecko tento rozsudok, naopak, privítalo s tým, že posilňuje a chráni euroblok, keďže obhajuje jeho hodnoty. TASR informuje na základe správ agentúry AFP.

"Dnes musíme spoločne čeliť tomuto útoku na našu suverenitu. Poľsko musí hájiť svoju demokraciu pred očierňovaním, ktoré nám chce vziať naše právo na sebaurčenie," komentoval na sociálnej sieti Twitter námestník poľského ministra spravodlivosti Sebastian Kaleta.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na Twitteri v reakcii zdôraznila: "Právny štát je základom EÚ." Tento verdikt podľa jej slov "potvrdzuje ďalší dôležitý nástroj pre EÚ tým, že chráni a posilňuje našu komunitu (spoločných) hodnôt".

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, foto z archívu.
Foto: TASR/DPA


Súdny dvor EÚ so sídlom v Luxemburgu v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Poľska voči tzv. mechanizmu podmienenosti. Sudcovia Súdneho dvora nasledovali odporúčanie generálneho advokáta Camposa Sáncheza-Bordonu, ktorý začiatkom decembra vyhlásil, že žaloby Budapešti a Varšavy proti režimu podmienenosti na ochranu rozpočtu Únie v prípade porušenia zásad právneho štátu treba zamietnuť.

Pravicové vlády oboch krajín tvrdili, že takéto konanie nemá náležitý právny základ. Maďarsko aj Poľsko patria medzi veľkých príjemcov eurofondov. V posledných rokoch však čelia kritike inštitúcií EÚ za ich údajný odklon od základných princípov demokratických hodnôt.

Okrem Poľska verdikt súdu odsúdilo i Maďarsko s tým, že ide o politické rozhodnutie.