Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Opozícia v Poľsku vyzvala voličov, aby bojkotovali prezidentské voľby

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) plánuje voľby uskutočniť v pôvodnom termíne 10. mája.

Varšava 29. marca (TASR) - Poľská opozícia v nedeľu vyzvala voličov, aby bojkotovali májové prezidentské voľby, ktoré poľská vláda odmietla posunúť aj napriek riziku v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) plánuje voľby uskutočniť v pôvodnom termíne 10. mája. Takmer tri štvrtiny Poliakov (72 percent) však v prieskume verejnej mienky uviedli, že chcú, aby boli voľby posunuté. Prieskum sa uskutočnil telefonicky 23. marca na vzorke 1100 respondentov.

Posunutie volieb žiadala aj opozičná prezidentská kandidátka Malgorzata Kidawa-Bloňská. "Bojkotujme tieto voľby, vaše životy sú najdôležitejšie," povedala v nedeľu Kidawa-Bloňská, ktorá je podľa AFP najväčšou súperkou súčasného prezidenta Andrzeja Dudu. Opozičná kandidátka dodala, že svoju kampaň pozastaví, aby sa mohla sústrediť na boj s pandémiou.

Úradujúci prezident Duda v sobotu sám priznal, že voľby nebudú uskutočniteľné, ak bude v máji stále pretrvávať pandémia.

Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) v sobotu schválila pravidlá, ktoré ľuďom vo veku nad 60 rokov, osobám v karanténe a izolácii povolia voliť prostredníctvom pošty.

Poľsko zaznamenalo viac ako 1700 prípadov nákazy koronavírusom a 20 ľudí zomrelo na následky ochorenia COVID-19, ktoré je týmto vírusom spôsobené.