Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Pamätník Auschwitz opäť otvoria 7. mája

Na archívnej snímke budova pri vstupe do bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime Foto: TASR/AP

Nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny zorganizovalo v tomto vyhladzovacom tábore zavraždenie viac ako milióna ľudí, väčšinou Židov.

Varšava 30 apríla (TASR) – Pamätník a múzeum Auschwitz-Birkenau a miesto bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora na území Poľska budúci týždeň opäť otvoria pre verejnosť, uviedlo v piatok vedenie múzea vo vyhlásení.

Múzeum bude od 7. mája až do odvolania otvorené od piatka do nedele, teda v časoch najvyššej návštevnosti. Ako pripomína agentúra DPA, celý objekt bol posledných sedem týždňov vzhľadom na pandémiu koronavírusu zatvorený.

Návštevníci sa podľa vyhlásenia musia zaregistrovať na internetovej stránke múzea a dodržiavať náležité protiepidemické opatrenia. Pri vchode im zmerajú teplotu a cez areál budú môcť ísť len predpísanou trasou. Skupiny budú obmedzené na maximálne 15 ľudí.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki predstavil v stredu plán postupného uvoľňovania protipandemických opatrení. Už od utorka 4. mája sa otvoria nákupné strediská a do škôl sa vrátia žiaci prvých až tretích ročníkov základných škôl.

Pamätník Auschwitz-Birkenau v roku 2019 navštívilo 2,3 milióna ľudí, pripomína DPA. V roku 2020 pre pandémiu koronavírusu toto číslo kleslo na niečo cez pol milióna.

Nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny zorganizovalo v tomto vyhladzovacom tábore zavraždenie viac ako milióna ľudí, väčšinou Židov.