Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Počet obetí legionárskej choroby v poľskom meste Rzeszow stúpol na 22

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poľská kontrarozviedka (ABW) preveruje aj možnosť, že chorobu niekto rozšíril úmyselne.

Varšava 8. septembra (TASR) - Na 22 stúpol počet obetí legionárskej choroby v poľskom meste Rzeszow, oznámili miestne zdravotnícke úrady. Najnovšou obeťou je 74-ročná pacientka, ktorá zomrela v rzeszowskej univerzitnej nemocnici. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Celkovo bolo od prepuknutia tejto choroby hospitalizovaných vo viacerých nemocniciach v Poľsku už najmenej 160 ľudí nakazených legionelózou. Najviac pacientov je Rzeszowa, kde sa choroba začala v júli šíriť. Väčšinu obetí tvoria seniori, ktorí mali aj ďalšie zdravotné problémy.

Poľské zdravotnícke úrady sa stále snažia určiť pôvod nákazy. Poľská kontrarozviedka (ABW) preveruje aj možnosť, že chorobu niekto rozšíril úmyselne. Podľa odborníkov sa však mohla rozšíriť aj z málo používaného vodovodného potrubia počas vlny letných horúčav.

Počet nových prípadov nákazy touto chorobou už začal klesať, pričom úrady dezinfikovali miestny vodovodný systém chlórom.

Legionárska choroba postihuje pľúca a šíri sa vdychovaním infikovaných kvapôčok, nešíri sa pitím vody. Zvyčajne sa vyskytuje na miestach, ako sú hotely, nemocnice alebo kancelárske budovy, kde kontaminuje dlhodobo nepoužívané klimatizácie alebo sprchy. Baktérie sa rozmnožujú pri teplotách od 20 do 50 stupňov Celzia, liečba choroby prebieha pomocou antibiotík.