Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľsko podporilo výzvy na tribunál pre vojnové zločiny na Ukrajine

Žena kladie kvety na autobusovej zastávke na pamiatku ľudí, ktorí zahynuli pri ruskom raketovom útoku na obytný dom 16. januára 2023 v ukrajinskom meste Dnipro. Foto: TASR/AP

Od začiatku invázie je Rusko obviňované z páchania vojnových zločinov na Ukrajine, ktoré zahŕňajú cielené útočenie na civilistov alebo ich mučenie.

Varšava 17. januára (TASR) - Poľsko podporilo v utorok výzvu Nemecka na založenie medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil vojnové zločiny Ruska na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Od začiatku invázie je Rusko obviňované z páchania vojnových zločinov na Ukrajine, ktoré zahŕňajú cielené útočenie na civilistov alebo ich mučenie. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková preto v pondelok v Haagu vyzvala na zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil vedenie Ruska za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti na Ukrajine.

Jej poľský náprotivok Zbigniew Rau to v utorok podporil. "Bol som potešený, keď som počul výzvu Annaleny Baerbockovej," uviedol Rau. Zároveň uviedol, že postoj Poľska k potrebe postaviť pred súd páchateľov vojnových zločinov je od začiatku invázie jasný.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v súčasnosti vyšetruje vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti páchané na Ukrajine. Nemá však právomoc Rusko stíhať, keďže Moskva nie je signatárom Rímskeho štatútu, na základe ktorého tento súd vznikol.