Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľskému novinárovi vzala polícia pracovný počítač

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nikdy som sa nikomu nevyhrážal. Podľa mna ide o provokáciu, alebo o snahu pomstiť sa za písanie nepohodlných článkov, uviedol Piotr Bakselerowicz.

Varšava 3. októbra (TASR) - Poľská polícia skonfiškovala pracovný počítač novinára Piotra Bakselerowicza pracujúceho pre popredný liberálne orientovaný denník Gazeta Wyborcza. Policajný zásah v byte žurnalistu oficiálne súvisel s vyšetrovaním hrozieb namierených voči poľským politikom, informovala v nedeľu agentúra PAP.

K razii, ktorú nariadila varšavská polícia, došlo v sobotu v západopoľskom meste Zielona Gora. Podľa zástupcu šéfredaktora denníka Gazeta Wyborcza Romana Imielského zásah v novinárovom byte prebehol bez súdneho príkazu a je v "rozpore so základným demokratickým právom na ochranu novinárskych zdrojov," píše agentúra AP.

Imielski nepochybuje o tom, že polícia chcela týmto spôsobom zastrašiť novinárov jeho denníka, ktorí písali články kritické voči vláde a vyšetrovali viaceré kauzy politikov vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Pripomenul pritom aj ďalšie kroky súčasnej poľskej pravicovej vlády namierené voči nezávislým médiám.

Hovorca varšavskej polície Sylwester Marczak zásah vysvetlil tvrdením, že išlo o súčasť vyšetrovania hrozieb zaslaných dvom poľským politikom. Jedna bola údajne zaslaná z Bakselerowiczovej IP adresy, čo on sám rozhodne popiera. Policajti podľa hovorcu ani nevedeli, že ide o byt žurnalistu, zasahovali len voči držiteľovi konkrétnej IP adresy.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Keďže operáciu bolo potrebné vykonať rýchlo, prebehla podľa platných pravidiel v zrýchlenom konaní bez súdneho príkazu, ktorý môže byť vydaný až dodatočne, zdôraznil policajný hovorca.

Gazeta Wyborcza napísala, že polícia skonfiškovala Bakselerowiczovi pracovný laptop, ktorý obsahoval materiály chránené na základe zákona o ochrane novinárskych zdrojov. Zhabali mu aj viacero ďalších laptopov a mobilný telefón. Podľa denníka sa tak stalo pod zámienkou, že z novinárovej adresy bol odoslaný email obsahujúci hrozbu voči poslancovi PiS Jerzymu Maternovi.

"Nikdy som sa nikomu nevyhrážal. Podľa mna ide o provokáciu, alebo o snahu pomstiť sa za písanie nepohodlných článkov," reagoval Bakselerowicz, ktorého citovala agentúra AP. Vedenie denníka avizovalo, že použije všetky zákonné prostriedky na ochranu svojich žurnalistov "pred zastrašovaním zo strany autoritárskych orgánov".