Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Poľsko potvrdilo, že chce spojiť voľby s referendom o azylovom pláne

Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Lídri členských štátov EÚ minulý týždeň na summite v Bruseli v dôsledku postoja Maďarska a Poľska nedosiahli zhodu v otázke európskej azylovej politiky.

Varšava 3. júla (TASR) – Poľská konzervatívna vláda chce uskutočniť referendum o azylovej reforme EÚ a parlamentné voľby v rovnakom termíne. Samostatné hlasovania by boli príliš nákladné, uviedol v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Varšava je proti zmene azylových plánov Únie, výsledok referenda však nebude mať vplyv na rozhodovací proces v EÚ.

V Poľsku si budú nový parlament voliť v októbri, presný termín zatiaľ nestanovili. Strana Právo a spravodlivosť (PiS), vládnuca od roku 2015, sa dostala pod tlak v súvislosti s vysokou infláciou a viacerými škandálmi, píše DPA. Opozícia preto PiS obviňuje, že referendom a populistickými vyhláseniami proti azylantom sa snaží mobilizovať svojich voličov.

Lídri členských štátov EÚ minulý týždeň na summite v Bruseli v dôsledku postoja Maďarska a Poľska nedosiahli zhodu v otázke európskej azylovej politiky. Obe krajiny odmietajú kompromis, na ktorom sa začiatkom júna bez ich súhlasu väčšinovo dohodli ministri vnútra členských štátov.

Predbežná dohoda sa týka okrem iného systému povinnej solidarity pri rozdeľovaní žiadateľov o azyl. Členské štáty by museli prijať určitý počet migrantov z krajín EÚ vystavených migračným tlakom alebo zaplatiť 20.000 eur za každého odmietnutého migranta.