Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada od súdu EÚ skontrolovať nominovanie sudcov v Nemecku

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ziobro spolu so svojím námestníkom Sebastianom Kaletom uviedli, že ak Európska komisia a ECJ spochybňujú zmeny v justičnom systéme v Poľsku, o to viac by mali spochybniť pravidlá platné v Nemecku.

Varšava 19. októbra (TASR) - Poľsko sa chce obrátiť na Súdny dvor Európskej únie (ECJ) a požiadať ho, aby monitoroval v Nemecku používaný systém vymenúvania sudcov federálneho súdu. Vo Varšave to v pondelok podľa agentúry DPA vyhlásil poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro.

Informoval, že návrh v tomto duchu predloží poľskému vládnemu kabinetu spolu s upozornením, že politizácia nominácií sudcov v Nemecku je v rozpore s pravidlami EÚ.

Ak ECJ zastáva názor, že zapojenie politikov do výberového konania na posty sudcov v Poľsku vyvoláva otázky a obavy o nezávislosť súdnictva v Poľsku, potom by Poľsko podľa Ziobra malo analogicky položiť otázku týkajúcu sa nezávislosti budúcich nemeckých sudcov.

Ziobro spolu so svojím námestníkom Sebastianom Kaletom uviedli, že ak Európska komisia a ECJ spochybňujú zmeny v justičnom systéme v Poľsku, o to viac by mali spochybniť pravidlá platné v Nemecku, kde politici priamo vymenúvajú sudcov na spolkovej úrovni, čo zodpovedá v Poľsku najvyššiemu súdu.

Kaleta naproti tomu argumentoval, že "v Poľsku majú hlavné slovo v rozhodovaní, kto sa môže stať sudcom, sudcovia. Nikto v Poľsku sa nestane sudcom, ak na to neexistuje súhlas justičnej komunity".

Ak by sa ukázalo, že ECJ uplatňuje na rôzne krajiny "rovnaký meter", "bol by to veľmi významný a dôležitý fakt", ktorý by "veľa vypovedal o tom, v akom bode sa EÚ ocitla a kam smeruje z hľadiska fungovania a systémových vzťahov medzi štátmi a orgánmi EÚ," vyhlásil Ziobro.



pozn. TASR: Ziobro, vysl. Žobro