Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko pre kauzu Navaľného vyzýva na tvrdý postoj voči Rusku

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj hovorí so svojimi advokátmi počas vypočúvania na súde. Foto: TASR/AP

Podľa Szczerského sú potrebné sankcie, ktoré budú reálnym prejavom nesúhlasu s politikou Kremľa.

Varšava 3. februára (TASR) - Rozhodnutie súdu v prípade ruského opozičného politika Alexeja Navaľného dokazuje, že situácia v oblasti ľudských práv a demokratických slobôd v Rusku sa zhoršuje. Demokratický svet by z toho mal vyvodiť správne závery, uviedol v rozhovore pre agentúru PAP poľský politik Krzysztof Szczerski.

Upozornil na "vnútornú rozporuplnosť situácie, keď politici EÚ vyzývajú ruské orgány, aby zmenili svoju politiku, a zároveň túto moc financujú, napr. prostredníctvom projektu Nord Stream 2".

"Nemôžete požadovať zmenu politiky a zároveň túto politiku financovať investíciami, ktoré vedú k dlhodobým zmluvám, ktoré zvyšujú závislosť Európy od ruského plynu," vyhlásil pre PAP Szczerski, ktorý do 4. januára zastával funkciu šéfa prezidentskej kancelárie a následne bol prezidentom Andrzejom Dudom poverený funkciou splnomocnenca pre zriadenie Úradu pre medzinárodnú politiku prezidenta Poľskej republiky.

Podľa Szczerského sú potrebné sankcie, ktoré budú reálnym prejavom nesúhlasu s politikou Kremľa.

Szczerski v stredu v rozhovore pre PAP zdôraznil, že "každá aktivita Európskej únie v kontaktoch s Ruskom by mala mať jediný cieľ: oslobodenie Alexeja Navaľného a kroky vedúce k dodržiavaniu ľudských práv a demokratických slobôd v Rusku".

Poľský minister poznamenal, že táto premisa platí aj pre avizovanú návštevu šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella v Moskve.

Ak sa má táto návšteva uskutočniť, mala by byť venovaná len prípadu Alexeja Navaľného, nemala by byť "zámienkou pre rozhovor o návrate k pravidelným, normálnym kontaktom medzi Európskou úniou a Ruskom".

Szczerski zdôraznil, že "za súčasných okolností by bol taký reset veľmi veľkou politickou chybou."

Demokratický svet by podľa Szczerského mal prijať "reálne kroky na vyjadrenie nesúhlasu s ruskou politikou". Uviedol, že "je potrebný balík sankcií, ktoré by nemali byť symbolické, ale mali by reálne ukazovať" na nesúhlas euroatlantického spoločenstva s ruskou politikou. Dodal, že "musí ísť o rozhodnutia, nie len výzvy" na adresu Ruska.

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau v príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že "Alexej @navalny sa stal obeťou politického prenasledovania, ktoré porušuje základné zásady právneho štátu". Šéf poľskej diplomacie vyzval ruské úrady, aby prepustili Navaľného a prestali s uplatňovaním represívnych opatrení proti jeho podporovateľom.