Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Poľsko pre podozrenie zo špionáže pre Rusko zadržalo Rusa a Bielorusa

Na ilustračnej snímke poľskí policajti. Foto: TASR/AP

Cudzinci boli zadržaní 21. a 22. apríla. Ich kauzu vyšetruje vojenské oddelenie okresnej prokuratúry vo Varšave a vojenská kontrarozviedka.

Varšava 27. apríla (TASR) - Pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska zadržali v poľskom meste Bialystok dve osoby - občana Ruskej federácie a Bielorusa. Informoval o tom v stredu spravodajský web Dziennik.pl.

Hovorca ministra pre koordináciu tajných služieb Stanislaw Žaryn v rozhovore pre Poľský rozhlas spresnil, že podľa poľskej vojenskej kontrarozviedky podozriví muži zbierali informácie o poľských a spojeneckých vojenských jednotkách. Špionáž sa týkala aj prítomnosti armády v poľsko-bieloruskom pohraničnom pásme.

Cudzinci boli zadržaní 21. a 22. apríla. Ich kauzu vyšetruje vojenské oddelenie okresnej prokuratúry vo Varšave a vojenská kontrarozviedka. Na základe rozhodnutia súdu boli vzatí do väzby na tri mesiace.

Hovorkyňa varšavskej krajskej prokuratúry Aleksandra Skrzyniarzová pre agentúru PAP uviedla, že zo zistení vojenskej kontrarozviedky vyplýva, že muži vykonávali špionážnu činnosť v prospech rozviedky Ruskej federácie.

"Obaja podozriví žili dlhé roky v Poľsku. V rámci svojej činnosti zbierali informácie o vojenských jednotkách, ich dislokácii, rozvoji, vybavení a personálnej situácii, ako aj o jednotkách spojeneckých síl," povedala Skrzyniarzová. Dodala, že za trestný čin špionáže hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov.

V apríli bol v Poľsku zo špionáže pre Rusko obvinený iný občan Ruskej federácie i dvaja Bielorusi. V marci poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť požiadala ministerstvo zahraničných vecí o vyhostenie 45 osôb, ktoré pod tzv. diplomatickým krytím vykonávali v Poľsku spravodajskú činnosť. Išlo o dôstojníkov ruských tajných služieb a ich spolupracovníkov, ktorí mali oficiálne diplomatický štatút.