Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľský premiér vyzval na zastavenie protestov

Aktivistky za práva rozhnevaných žien a ich stúpenci blokujú rušnú premávku na hlavnom ťahu počas piateho dňa národných protestov proti poľskému zákonu o interrupciách vo Varšave. Foto: TASR/AP

Len v stredu sa na demonštráciách zúčastnilo približne 430 000 ľudí.

Varšava 30. októbra (TASR) – Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok vyzval na zastavenie týždeň trvajúcich protestov proti rozhodnutiu ústavného súdu, ktorý sprísnil už aj tak prísne zákony o interrupciách. Premiér vo výzve uviedol, že v Poľsku je teraz obrovský nárast prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Morawiecki apeloval, že spor by mal byť vyriešený prostredníctvom dialógu, a nie opakovanými masovými pouličnými zhromaždeniami, ktoré sú na základe pandemických obmedzení zakázané. Poľsko s 38 miliónmi obyvateľov vo štvrtok zaznamenalo nový rekord v denných prípadoch infekcie, ktoré prekročili číslo 20 100.

„Žiadam, aby boli tieto protesty z dôvodu epidémie zrušené," povedal Morawiecki a zdôraznil, že zdravotníctvo sa blíži k svojim limitom.

Aktivisti za práva žien však potvrdili plány, že v hlavnom meste Varšava sa v piatok večer bude konať pochod a na budúci týždeň sa uskutočnia ďalšie akcie a mestské blokády.

Veľké davy nahnevaných ľudí posledný týždeň denne protestujú po celej prevažne katolíckej krajine po tom, čo poľský ústavný súd rozhodol, že interrupcie v prípade vývojovej chyby plodu sú protiústavné. Polícia odhadla, že napríklad len v stredu sa na demonštráciách zúčastnilo približne 430 000 ľudí.