Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko prijalo od začiatku ukrajinskej vojny už vyše 7 miliónov ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

Varšava/Kyjev/Moskva 15. októbra (TASR) - Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už približne 7,03 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 25.400 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v sobotu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb okolo 8200. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 20.500 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 5,23 milióna jedincov.

V utorok tento týždeň sa poľská ministerka pre rodinu a sociálne veci Marlena Malagová nechala počuť, že Poľsko sa po zintenzívnení ruských útokov na Ukrajinu pripravuje na možnosť novej vlny vojnových utečencov.

"Sme v každej chvíli pripravení; naše hranice sú otvorené a sme aj logisticky pripravení na prijatie utečencov," uviedla Malagová pre verejnoprávnu sanicu TVP.

Ukrajinci nájdu v Poľsku podporu a ochranu rovnako ako po začiatku ruskej vojenskej ofenzívy z 24. februára a počas mesiacov, ktoré nasledovali, dodala.