Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko prijalo od začiatku ukrajinskej vojny už takmer 8,64 mil. ľudí

Larisa utekajúca pred vojenským konfliktom na Ukrajine drží kocúra Felixa na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj na sociálnej sieti napísal, že s Dudom diskutoval o strategických plánoch do budúcnosti a spoločne zhrnuli rok, ktorý v dôsledku rozsiahlej vojny priniesol historické výzvy.

Varšava/Kyjev/Washington 24. decembra (TASR) - Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už takmer 8,64 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 37.200 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 34.500 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už vyše 6,81 milióna jedincov.

V Poľsku sa pri návrate z návštevy v Spojených štátoch zastavil tento týždeň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stretol sa tam so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom.

Zelenskyj na sociálnej sieti napísal, že s Dudom diskutoval o strategických plánoch do budúcnosti a spoločne zhrnuli rok, ktorý v dôsledku rozsiahlej vojny priniesol historické výzvy.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ navštívil Spojené štáty vo štvrtok. Išlo o jeho prvú cestu do zahraničia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vo Washingtone sa stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom a s prejavom vystúpil aj v americkom Kongrese.

Biely dom ešte pred Zelenského príchodom oznámil, že Ukrajine v rámci balíka pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov poskytne na obranu pred ruskou agresiou systémy protivzdušnej obrany Patriot.