Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Poľsko prijalo od začiatku vojny celkovo 4,34 milióna utečencov

Larisa utekajúca pred vojenským konfliktom na Ukrajine drží kocúra Felixa na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Po začatí invázie Ruska na Ukrajinu spred štyroch mesiacov utekali Ukrajinci do Poľska sprvu značne hromadne.

Varšava/Kyjev 26. júna (TASR) - Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 4,34 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v sobotu 25.500 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v nedeľu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb zhruba 6400.

Pohraničná stráž tiež uviedla, že v sobotu odišlo z Poľska na Ukrajinu približne 31.000 ľudí.

Po začatí invázie Ruska na Ukrajinu spred štyroch mesiacov utekali Ukrajinci do Poľska sprvu značne hromadne. Niekedy ich prišlo až 400.000 denne, tvrdí hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalská.

Prílev ukrajinských utečencov sa nakoniec – ako sa vojna naťahovala – spomalil a od polovice mája už viac Ukrajincov odchádzalo, než prichádzalo. To sa však zase vplyvom frontových okolností začalo v priebehu tohto týždňa meniť.