Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Poľsko prijalo pomoc českých vojakov pri hraniciach s Bieloruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Už teraz je v Poľsku 155 príslušníkov britských a 150 vojakov estónskych ozbrojených síl, ktorí tam budú od decembra do apríla vykonávať ženijné a prieskumné práce.

Varšava 3. decembra (TASR) - Poľsko súhlasí s pomocou českých vojakov pri bieloruských hraniciach, oznámilo v piatok ministerstvo obrany ČR. Podľa dosluhujúceho českého premiéra Andreja Babiša vyšle ČR do Poľska najpravdepodobnejšie ženistov, píše spravodajský portál iDNES.cz.

Agentúra PAP skôr v priebehu dňa informovala, že Poľsko rokovalo v piatok s Maďarskom a Českom o poskytnutí vojenskej pomoci pri zvládaní migračnej krízy na poľsko-bieloruských hraniciach.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak pritom na piatkovom tlačovom brífingu povedal, že maďarskí a českí vojaci pravdepodobne pomôžu Poliakom so strážením a udržiavaním pohraničného plota a prístupových ciest.

Podľa slov šéfa poľského rezortu obrany je už teraz v Poľsku 155 príslušníkov britských a 150 vojakov estónskych ozbrojených síl, ktorí tam budú od decembra do apríla vykonávať ženijné a prieskumné práce. Blaszczak tiež poďakoval spojencom Poľska za ich podporu.

Český prezident Miloš Zeman už minulý týždeň Poľsku navrhol, že ČR vyšle svojich vojakov na poľsko-bieloruské hranice v snahe pomôcť tak Varšave vyriešiť súčasnú migračnú krízu.

"Armáda ČR je pripravená, ak bude z Vašej strany záujem a pri splnení zákonných podmienok, vyslať na pomoc pri obrane hranice Poľskej republiky svojich vojakov. Príslušníci ozbrojených síl Českej republiky sú v súčasnej dobe pripravení na okamžitý presun," napísal vtedy Zeman v liste adresovanom poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Varšava v piatok Zemanovu ponuku prijala, informoval Babiš.

Do Poľska, rovnako aj do Litvy a Lotyšska, začali masovo prichádzať migranti po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ tvrdí, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera. Ľudia z Iraku, Sýrie či Afganistanu prichádzajú do Bieloruska na turistické víza.

Varšava na prílev migrantov zareagovala vyslaním tisícov vojakov do pohraničnej oblasti, zavedením výnimočného stavu, ako aj rýchlym stavaním plotu z ostnatého drôtu. Avizovala tiež, že v decembri plánuje začať na hraniciach stavať múr, pričom jeho stavbu by chcela dokončiť v prvej polovici budúceho roku.