Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra chce zadržanie dispečerov poľského prezidentského špeciálu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Pri havárii poľského vládneho lietadla TU-154M zahynulo všetkých 96 osôb na palube vrátane poľského prezidenta a jeho manželky Marie.

Varšava 17. septembra (TASR) - Poľská prokuratúra požiadala okresný súd vo Varšave o vydanie zatykača na troch dispečerov z letiska v ruskom Smolensku, neďaleko ktorého sa 10. apríla 2010 zrútil špeciál s poľským prezidentom Lechom Kaczyňským. S odvolaním sa na agentúru PAP o tom v stredu informoval webový portál polandin.com.

Žiadosť o dočasné zadržanie trojice ruských dispečerov je prvým krokom k tomu, aby na nich Poľsko vydalo medzinárodný zatykač.

Podľa novej analýzy dôkazov prokurátor zistil, že rádiolokačný systém, ktorý na smolenskom letisku používali na riadenie letovej prevádzky, nefungoval. Lietadlo zmizlo dispečerom z monitorov, v dôsledku čoho bola väčšina informácií, ktoré posádke lietadla poslali späť, nepresná.

Trojica dispečerov sa však aj napriek tomu, že o tomto probléme a možnej tragédii vedela, rozhodla umožniť lietadlu zostúpiť a uskutočniť pristávací manéver, čím zámerne spôsobila leteckú katastrofu.

Po analýze hlasových záznamov medzi lietadlom a riadiacou vežou sa prokurátor v apríli 2017 rozhodol zmeniť obvinenie týchto troch mužov z neúmyselného spôsobenia nehody na úmyselné.

Pri havárii poľského vládneho lietadla TU-154M, ktoré sa zrútilo pri nevydarenom pokuse o pristátie na letisku v Smolensku, zahynulo všetkých 96 osôb na palube vrátane poľského prezidenta a jeho manželky Marie.

Okrem prezidentského páru bolo na palube lietadla množstvo významných predstaviteľov Poľskej republiky: členovia ústredných štátnych orgánov, parlamentu, hlavní predstavitelia poľskej armády, predstavitelia cirkvi, poradcovia prezidenta a ďalšie osobnosti politického a spoločenského života.

Delegácia mala namierené do ruskej Katyne, kde si chcela uctiť pamiatku viac ako 20 000 dôstojníkov poľskej armády, kňazov a intelektuálov, popravených v Katynskom lese v roku 1940 sovietskymi bezpečnostnými orgánmi. Lietadlo viezlo aj rodiny obetí katynskej tragédie.