Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľský Sejm schválil návrh zákona Stop LGBT, teraz putuje do výboru

Za značnej prítomnosti polície sa odohral sprievod za práva LGBT osôb pred kláštorom v juhopoľskom meste Čenstochová 21. augusta 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Organizácia Amnesty International varovala, že ak bude zákon prijatý, práva LGBT komunity v Poľsku budú ohrozené viac ako kedykoľvek predtým.

Varšava 30. októbra (TASR) - Poslanci poľského Sejmu v piatok večer schválili v prvom čítaní návrh zákona, ktorý jeho autori označujú ako "Stop LGBT". Dokument teraz putuje do výboru pre vnútorné záležitosti. Informovala o tom agentúra AP.

Legislatívu do parlamentu predložili konzervatívni aktivisti, ktorí vyzbierali približne 140.000 podpisov. Projekt má podľa nich za cieľ bojovať proti šíreniu "homosexuálnej propagandy vo verejnom priestore".

Návrh zákona v pléne vo štvrtok predstavil Krzysztof Kasprzak z nadácie Život a rodina, ktorý vyhlásil, že zákon reaguje na obavy, že "cieľom LGBT lobby je zničiť manželstvo a celý prirodzený spoločenský poriadok", napísal denník Rzeczpospolita.

"Ľudia sú nositeľmi určitých myšlienok. Niekedy sú dobré, niekedy zlé. V prípade LGBT ideológií sú mimoriadne zlé, pretože máme čo dočinenia s ďalšou častou rodiacej sa totality," povedal Kasprzak.

Počas Kasprzakovho prejavu sa niektorí opoziční poslanci otočili chrbtom k tribúne. Podpredseda Sejmu Wlodzimierz Czarzasty vyhlásil, že za "posledné dva roky v pléne nepočul nechutnejší prejav".
ktivistky za ľudské práva stoja pred budovou súdu v poľskom meste Plock 13. januára 2021, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Kritici zákona sa obávajú, že právna norma zakáže organizovanie pochodov Pride a zároveň všetkých akcií, ktoré propagujú manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo štvrtok varovala, že ak bude zákon prijatý, "práva LGBT komunity v Poľsku budú ohrozené viac ako kedykoľvek predtým".

Poľská opozícia sa snažila dokument v Sejme v piatok večer zmietnuť zo stola. Koalícia na čele so stranou Právo a Spravodlivosť (PiS) tomu však zabránila. Za návrh zákona napokon hlasovalo 235 poslancov. Proti bolo 203. Jeden sa zdržal hlasovania. Pred Sejmom sa v čase hlasovania zhromaždila skupina demonštrantov.

Zatiaľ nie je jasné, kedy sa návrh zákona vráti späť z výboru pre vnútorné záležitosti. Isté však je, že novú právnu normu bude musieť schváliť aj poľský Senát, kde má opozícia tesnú väčšinu. AP pripomenula, že súčasná poľská vláda aj prezident Andrzej Duda v uplynulých rokoch ostro kritizovali "LGBT ideológiu", o ktorej hovoria, že ide o "súbor škodlivých myšlienok, ktoré predčasne sexualizujú mladých ľudí a ohrozujú tradičné rímskokatolícke a rodinné hodnoty" Poľska.