Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľsko zamietlo návrh zákona o disciplinárnych pravidlách pre sudcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K návrhu zákona sa v minulosti kriticky vyjadril aj poľský najvyšší súd.

Varšava 17. januára (TASR) - Horná komora poľského parlamentu zamietla v piatok návrh zákona o nových disciplinárnych pravidlách pre sudcov, ktorý predložila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Informovala o tom agentúra DPA.

Poľský Senát, v ktorom má väčšinu opozícia, návrh zamietol pomerom hlasov 51:48. Legislatíva sa teraz vráti naspäť do Sejmu, teda dolnej komory parlamentu.

Vládna strana PiS má v Sejme väčšinu kresiel a tvrdí, že sporný návrh presadí aj napriek nesúhlasu senátorov.

Senát si predtým k návrhu zákona vyžiadal názor Benátskej komisie, expertného orgánu Rady Európy pre otázky ústavného práva. Komisia vo svojom stanovisku odporučila, aby sa daný návrh zákona neprijal.

Predmetný zákon môže podľa Komisie ešte viac poškodiť nezávislosť tamojšieho súdnictva. K návrhu sa kriticky vyjadril aj poľský najvyšší súd.

Dolná komora poľského parlamentu návrh schválila 20. decembra. Európska únia však ešte predtým vyzvala Varšavu na stiahnutie tejto kontroverznej legislatívnej úpravy. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrili aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva a komisárka Rady Európy.

Kritici tvrdia, že návrh predložený stranou PiS nerieši skutočné problémy v justičnom systéme, ale je pokusom o jeho ovládnutie.

Na základe návrhu hrozia postihy a pokuty sudcom, ktorí spochybňujú zákonnosť vládnych justičných reforiem alebo vymenovanie iného sudcu. Tieto postihy môžu viesť až k vylúčeniu previnilcov zo sudcovského stavu.

PiS považuje justičný systém Poľska za skorumpovaný a prospechársky pozostatok komunistického štátu. Strana svoju víziu hlbokej reštrukturalizácie obhajuje. Tieto reformy sa však nestretli s pochopením Bruselu, ktorý sa obáva, že sa tým podkope právny poriadok v Poľsku.