Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko si pripomína 101. výročie znovuzískania nezávislosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vládni predstavitelia sa v Chráme Božej prozreteľnosti vo Wilanowe, okrajovej štvrti Varšavy, zúčastnili na omši za vlasť.

Varšava 11. novembra (TASR) - Poľsko si v pondelok pripomína Deň nezávislosti, uviedla agentúra AP. Poľsko získalo nezávislosť 11. novembra 1918 po 123 rokoch rozdelenia.

Prezident Andrzej Duda, predstavitelia vlády a parlamentu v pondelok dopoludnia položili vence k pamätníkom "otcov nezávislosti", Hrobu neznámeho vojaka i pomníku obetiam havárie vládneho lietadla pri Smolensku.

Vládni predstavitelia sa tiež v Chráme Božej prozreteľnosti vo Wilanowe, okrajovej štvrti Varšavy, zúčastnili na omši za vlasť. Prezident tiež štátne vyznamenania a podvečer sa zúčastní na slávnostnom zhromaždení obyvateľov mesta Rypin v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve.

Podobné podujatia sa v Deň nezávislosti Poľska konajú aj v ďalších mestách a obciach krajiny.

Agentúra AP zdôraznila, že kým vlani sa Duda a premiér Mateusz Morawiecki vo Varšave pridali k pochodu spoluorganizovanému poľskými nacionalistami, tento rok tak neurobí.

Podľa AP mala Dudova minuloročná účasť na pochode prekaziť plány krajnej pravice a nacionalistov na vytvorenie politickej strany. Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) im týmto manévrom chcela aj odlákať časť voličov.

Spomínaná stratégia PiS však napokon nebola úspešná, uviedla AP, ktorá poukázala na to, že krajne pravicová strana Konfederácia získala v októbrových voľbách takmer sedem percent hlasov a prvýkrát sa dostala do parlamentu.