Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Poľsko si pripomína deň nezávislosti, do Varšavy prišli nacionalisti

Demonštranti pália dymovnice a nesú poľské zástavy počas Pochodu nezávislosti pri príležitosti Dňa nezávislosti vo Varšave 11. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Niektorí z účastníkov pálili nemeckú vlajku, iní zase fotografie bývalého poľského premiéra Donalda Tuska, potvrdila polícia.

Varšava 11. novembra (TASR) - Poľsko si vo štvrtok pripomína Národný deň nezávislosti. Hlavné podujatie vo Varšave s názvom Pochod nezávislosti odštartovalo o 13.00 h. Trasa tohto pochodu, ktorý sa prvýkrát konal ešte v roku 2009, vedie centrom Varšavy - od kruhového objazdu Romana Dmowského cez rieku Vislu k Národnému štadiónu. Podľa agentúry AP sa z pomerne malej akcie postupne stalo stretnutie príslušníkov krajnej pravice z celého Poľska.

Ako pripomína portál Onet.pl, Pochod nezávislosti mal byť pôvodne nelegálny, no na poslednú chvíľu bol vyhlásený za štátny ceremoniál s odobrením od vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). V centre hlavného mesta sa zišiel dav, ktorý sa tesne pred 14.00 h vydal smerom k Národnému štadiónu. Miestne médiá hlásili, že v dave bolo veľa rodín s deťmi, ale aj ultranacionalistickí radikáli z hnutia ONR a stúpenci talianskej krajne pravicovej organizácie Forza Nuova (FN). Niektorí z účastníkov pálili nemeckú vlajku, iní zase fotografie bývalého poľského premiéra Donalda Tuska, potvrdila polícia. Organizátor akcie na sociálnej sieti Twitter napísal, že na pochode je 150.000 osôb.

Pochod nezávislosti však nie je jediným štvrtkovým pochodom v hlavnom meste. Svoje podujatie zorganizovala aj Antifašistická koalícia. Organizátori pozývali občanov na "pouličnú párty“ pod heslom "Za našu a vašu slobodu". Trasa by sa podľa plánov organizátorov nemala pretínať s Pochodom nezávislosti. Miestne médiá sa obávajú možného vypuknutia násilností.

Agentúra PAP pripomenula, že obyvatelia Varšavy sa vo štvrtok musia pripraviť na vážne narušenie dopravy v centre mesta.

Medzitým sa v prezidentskom paláci konala ceremónia, počas ktorej boli 17-tim ľuďom udelené štátne vyznamenania. Prezident Andrzej Duda sa počas príhovoru k oceneným poďakoval za ich snahu o dobré meno Poľska.