Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lietadlo s ruským ministrom obrany S. Šojgunom odletelo z Bratislavy

minister obrany Ruskej Federácie Sergej Šojgu (druhý sprava) a minister obrany Slovenskej republiky Martin Glváč (vľavo) prichádzajú na oslavy SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prelet lietadlu na palube s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgunom povolilo Poľsko cez svoje územie po tom, ako Rusko zmenilo Rusko zmenilo štatút stroja na civilný.

Moskva 29. augusta (TASR) - Lietadlo s ministrom obrany Ruskej federácie Sergejom Šojguom opustilo bratislavské letisko. Potvrdilo to Ministerstvo vnútra SR.

Ide o druhý pokus o odlet, po tom, ako po prvý raz Poľsko odmietlo lietadlo s ministrom pustiť do svojho vzdušného priestoru.

Riaditeľ Tlačového oddelenia Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík uviedol, že lietadlu s ruským ministrom bolo odmietnuté povolenie na prelet nad Poľskom o 15.33 h a do Bratislavy sa vrátilo o 16.21 h. Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike zatiaľ k tejto udalosti neposkytlo žiadne stanovisko.

Osláv Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici sa mal okrem iných zúčastniť aj poľský prezident Bronislaw Komorowski. Podľa oficiálnych informácií sa pre zaneprázdnenosť napokon nemohol zúčastniť oficiálneho programu, na ktorom bol aj ruský minister. Poľský prezident prišiel až na obed hláv štátov Poľska, Českej republiky a Slovenska, ktorý sa konal na Radnici. Agentúra Reuters, ktorá o incidente informovala, pripomenula, že Poľsko patrí medzi najväčších kritikov krokov Ruska v ukrajinskej kríze a obviňuje Moskvu z agresie na Ukrajine.

Rusko zmenilo štatút lietadla, prelet Poľsko povolilo civilnému stroju

Poľsko neumožnilo dnes prelet ruského lietadla s ministrom obrany Ruskej federácie Sergejom Šojguom, vracajúcim sa z osláv 70. výročia SNP do vlasti, pretože ruská strana zmenila z neznámych príčin štatút stroja z civilného na vojenské.
Uviedol to dnes vo Varšave hovorca tamojšej štátnej agentúry pre navigáciu leteckej dopravy Pawel Paluch.

Zároveň ubezpečil, že poľská strana poskytne svoj vzdušný priestor na prelet ruského vládneho lietadla, ktoré dostalo diplomatické povolenie na spätný let ponad Poľsko ako civilný stroj Aeroflotu.

V podobnom duchu informoval aj hovorca operačného veliteľstva ozbrojených síl pplk. Piotr Walatek.

Podľa jeho slov sa situácia objasňovala s ruskou ambasádou. Zrejme došlo k pochybeniu pilota stroja, ktorý z Moskvy štartoval na Slovensko ako civilné lietadlo.

V prípade vojenského lietadla by bolo potrebné žiadať o povolenie na prelet so 72-hodinovým predstihom, vyplynulo zo slov poľských predstaviteľov.

Informácie priniesli spravodajská poľská televízia TVN24 a tlačová agentúra Reuters.