Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poľsko stále neuznalo Bidena za prezidenta, čaká na vývoj situácie

Na archívnej snímke víťaz prezidentských volieb v USA Joe Biden. Foto: TASR/AP

Poľský prezident síce Bidenovi zablahoželal k úspešnej volebnej kampani, Varšava ho však ako novozvoleného amerického prezidenta zatiaľ oficiálne neuznala.

Varšava 24. novembra (TASR) - Poľsko zatiaľ oficiálne neuznalo Joea Bidena za novozvoleného prezidenta Spojených štátov, keďže ešte čaká, ako sa vyvinie politická a právna situácia súvisiaca s americkými prezidentskými voľbami. Vyhlásil to v utorok šéf poľskej diplomacie Zbigniew Rau, ktorého citovala agentúra Reuters.

Poľský prezident Andrzej Duda síce Bidenovi zablahoželal k úspešnej volebnej kampani, Varšava ho však ako novozvoleného amerického prezidenta zatiaľ oficiálne neuznala.

Na otázku, kedy by sa tak mohlo stať, Rau v poľskom verejnoprávnom rozhlase uviedol, že Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta, sa zíde až 14. decembra. Právne spory týkajúce sa výsledkov volieb by podľa neho mohli pokračovať až do inaugurácie 20. januára, kedy sa má Biden ujať prezidentského úradu.

Ako pripomína agentúra Reuters, poľská konzervatívna vláda, ktorá si zakladala na dobrých vzťahoch s administratívou prezidenta Donalda Trumpa, znáša ťažko skutočnosť, že ho v Bielom dome nahradí demokrat Joe Biden.

Biden počas predvolebnej kampane obvinil Trumpa z podpory autoritárskych režimov po celom svete, pričom v tejto súvislosti spomenul aj Poľsko.

Duda 9. novembra podpísal so Spojenými štátmi dohodu, ktorá posilňuje vojenskú prítomnosť USA na poľskom území. Podľa poľského prezidenta je táto dohoda symbolom priateľstva oboch krajín, ktoré pokračuje nezávisle od politického vývoja v USA.

Odvtedy, čo americké médiá vyhlásili Bidena za víťaza prezidentských volieb z 3. novembra, Trump inicioval sériu súdnych sporov a vyvíja nátlak na štátnych činiteľov, aby nepotvrdili celkový počet odovzdaných hlasov, tvrdiac, že voľby boli sfalšované. V pondelok 23. novembra však konečne oznámil, že jeho tím začne s procesom odovzdania moci Joeovi Bidenovi.