Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štvrtá vlna pandémie má v Poľsku vyvrcholiť na konci leta

Ilusračné foto. Foto: TASR/AP

V Poľsku od začiatku pandémie zaznamenali už takmer 2,9 milióna prípadov nákazy a viac ako 75 000 úmrtí.

Varšava 22. júla (TASR) – Najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom v rámci štvrtej vlny pandémie zaznamenajú v Poľsku zrejme na konci augusta. Vo štvrtok to uviedol poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski, informovala agentúra PAP.

„Predpovede ukazujú, že táto vlna sa bude šíriť a vyvrcholí na konci letných prázdnin," uviedol Niedzielski na tlačovej konferencii.

V Poľsku však v poslednom čase klesol záujem obyvateľstva o vakcináciu. Niedzielski tak na tlačovej konferencii odôvodnil potrebu očkovania tým, že približne 99 percent úmrtí v súvislosti s koronavírusom tvoria neočkovaní ľudia.

„Vakcinácia nás chráni pred tými najhoršími javmi vrátane lockdownu, smrti alebo vážnej hospitalizácie," uviedol Niedzielski s tým, že tí, ktorí sa nezaočkujú, sú sami zodpovední za svoje zdravie a zdravie svojej rodiny.

Podľa hovorcu zdravotníctva tvorí percentuálny podiel úmrtí na ochorenie COVID-19 v prípade plne zaočkovaných ľudí len 0,6 percenta.

V Poľsku vo štvrtok zaznamenali 126 nových prípadov nákazy koronavírusom a deväť úmrtí. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie v Poľsku od začiatku pandémie zaznamenali už takmer 2,9 milióna prípadov nákazy a viac ako 75.000 úmrtí.