Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Poľský súd zakázal ministrovi komentovať režisérku Hollandovú

Na archívnej snímke Agnieszka Hollandová. Foto: TASR/ Milan Kapusta

Hollandová vyvolala filmom Hranica (Zielona granica) o nelegálnej migrácii v Poľsku silné reakcie členov poľskej vládnej koalície.

Varšava 26. septembra (TASR) - Varšavský regionálny súd nariadil poľskému ministrovi spravodlivosti Zbigniewovi Ziobrovi, aby sa verejne nevyjadroval k filmovej režisérke Agnieszke Hollandovej a jej dielam, oznámili v utorok právnici Hollandovej. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

Verdikt prišiel ako reakcia na spor, ktorý dala na súd uznávaná filmová režisérka Hollandová, aby ochránila svoje osobnostné práva.

"Ako splnomocnení zástupcovia Agnieszky Hollandovej oznamujeme, že regionálny súd vo Varšave vydal ochranné nariadenie zakazujúce Zbigniewovi Ziobrovi zverejňovať výroky o pani Hollandovej a jej tvorbe, prirovnávajúce ju k zločincom autoritárskych režimov," informovali na sociálnej sieti X právnici Sylwia Gregorczyková-Abramová a Michal Wawrykiewicz.

Ziobro začiatkom septembra v príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter) napísal: "V Tretej ríši Nemci nakrúcali propagandistické filmy znázorňujúce Poliakov ako zločincov a vrahov. Dnes na to majú Agnieszku Hollandovú."

Hollandová vyvolala filmom Hranica (Zielona granica) o nelegálnej migrácii v Poľsku silné reakcie členov poľskej vládnej koalície.

Film sleduje fiktívnu skupinu utečencov pokúšajúcich sa dostať do Poľska z Bieloruska. Keď už však hranicu prekročia, poľská pohraničná stráž ich vráti naspäť – evidentne jej je ich ťažká situácia ľahostajná.

Snímka Hranica mala premiéru na tohtoročnom filmovom festivale v Benátkach, kde režisérka získala osobitnú cenu poroty, a mala veľmi pozitívny ohlas u kritikov.

Pravicoví politickí lídri v Poľsku však verejne odsúdili najnovší celovečerný film Hollandovej a tvrdia, že spôsob, akým zobrazuje migračnú krízu na hranici s Bieloruskom, hanobí ich krajinu.

Hollandová sa narodila v Poľsku, kde aj nakrúcala filmy, avšak žije vo Francúzsku. Hranica zachytáva dramatický príbeh o ľudskom utrpení v pohraničných lesoch a močiaroch medzi Bieloruskom a Poľskom a medzi jej fiktívne postavy patria migranti z Blízkeho východu.