Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Poľská transsexuálna poslankyňa sa nestala podpredsedníčkou parlamentu

Anna Grodzka Foto: TASR/AP

Súd sa pred tromi rokmi uzniesol, že Grodzka je ženou narodenou v tele muža. Potom v Thajsku absolvovala operáciu na zmenu pohlavia.

Varšava 8. februára (TASR) - Prvá poľská transsexuálna poslankyňa prišla o možnosť uchádzať sa o post podpredsedu parlamentu, keďže poslankyňa, ktorú mala nahradiť, odmietla odstúpiť a poslanecký zbor hlasovaním rozhodol o jej zotrvaní vo funkcii. Informovala o tom agentúra AP.

Anna Grodzka vyvolala veľký záujem médií už vtedy, keď sa v roku 2011 stala poslankyňou parlamentu. Záujem vzrástol ešte viac, keď pred niekoľkými dňami oznámila zámer uchádzať sa o funkciu podpredsedníčky parlamentu. Narazila však aj na nevôľu konzervatívnych poslancov, ktorí avizovali, že jej vymenovaniu zabránia.

Aj keď je post podpredsedníčky Sejmu už mimo jej dosahu, 58-ročná Grodzka má už aj tak veľký vplyv na politickej scéne, keďže sa stala azda najvýznamnejším symbolom liberálnych zmien v tradične konzervatívnej spoločnosti ovplyvňovanej učením katolíckej cirkvi, ku ktorej sa hlási väčšina poľského obyvateľstva.

Súd sa pred tromi rokmi uzniesol, že Grodzka je ženou narodenou v tele muža. Na základe zmeny jej právneho statusu, potom v Thajsku absolvovala operáciu na zmenu pohlavia. V roku 2011 sa stala prvým transsexuálnym členom poľského parlamentu. Kandidovala za ultraliberálne Palikotovo hnutie.