Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Donald Tusk zverejnil mená ministrov svojej koaličnej vlády

Donald Tusk sa rozpráva s novinármi vo Varšave 8. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Ministrom zahraničných vecí bude Radoslaw Sikorski z KO, ktorý tento post zastával aj v rokoch 2007 - 2014, keď bol Tusk premiérom.

Varšava 8. decembra (TASR) — Líder poľskej opozície Donald Tusk v piatok oznámil mená ministrov koaličnej vlády vedenej jeho Občianskou koalíciou (KO), ktorá by mala byť vymenovaná na budúci týždeň. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Ministrom zahraničných vecí bude Radoslaw Sikorski z KO, ktorý tento post zastával aj v rokoch 2007 - 2014, keď bol Tusk premiérom.

Nezávislý Adam Bodnar zaujme post ministra spravodlivosti a Andrzej Domanski (KO) bude šéfom rezortu financií. Ministrom pre európske záležitosti bude Adam Szlapka (KO) a ministerkou školstva Barbara Nowacká (KO). Ministerstvo zdravotníctva povedie Izabela Leszczyna (KO).

Dariusz Wieczorek zo strany Nová ľavica bude ministrom pre vedu a jeho stranícky kolega Czeslav Siekerski ministrom poľnohospodárstva.

Tusk tiež oznámil rozhodnutie vytvoriť ministerstvo priemyslu, ktoré bude viesť Marzena Czarnecká. Nebude sídliť v hlavnom meste Varšava ale v Katoviciach v Sliezskom vojvodstve na juhu Poľska. "Pre mňa je najdôležitejšie, aby sa toto ministerstvo zameriavalo na najpálčivejšie problémy týkajúce sa baní, ťažobného priemyslu a Sliezska ako celku," uviedol Tusk.

Očakáva sa, že súčasná vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) neuspeje v pondelkovom (11. decembra) hlasovaní o dôvere v dolnej komory parlamentu (Sejm), kde má prevahu opozícia, píše PAP. To otvorí cestu pre vládu vedenú Tuskom.

Jeho liberálna KO, stredopravicová aliancia Tretia cesta a Nová ľavica disponujú parlamentnou väčšinou a už 10. novembra uzavreli dohodu o vytvorení koaličnej vlády.