Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Poľsku budú interrupcie v prípade ohrozenia zdravia a života zákonné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lekári sa podľa ministerstva nesmú báť "prijať rozhodnutie" na základe svojich skúseností a dostupných znalostí z oblasti medicíny.

Varšava 7. novembra (TASR) - Poľské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu vydalo pokyny pre lekárov, v ktorých potvrdilo, že umelé ukončenie tehotenstva je zákonné v prípade, keď je ohrozené zdravie alebo život ženy. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo upozornilo, že ukončenie tehotenstva je v prípade ohrozenia zdravia - či dokonca života ženy - v súlade so zákonom. Lekári sa podľa ministerstva nesmú báť "prijať rozhodnutie" na základe svojich skúseností a dostupných znalostí z oblasti medicíny.

Tento dokument určený lekárom - pôrodníkom ministerstvo vydalo v reakcii na smrť tehotnej ženy, ktorej bol odopretý umelý potrat.

Zmienená žena bola v 22. týždni tehotenstva, keď ju v septembri hospitalizovali v nemocnici v meste Pszczyna, pretože jej odtiekla plodová voda. Podľa miestnych médií sa lekári po odtečení plodovej vody rozhodli počkať, kým plod zahynie, namiesto toho, aby žene vykonali interrupčný zákrok. Plod v tele ženy napokon aj naozaj zahynul, pričom žena krátko po tom zomrela na septický šok.

Týmto lekárom pozastavili výkon praxe a prokuratúra začala vyšetrovanie, píše AP.

Do ulíc niekoľkých poľský vyšli minulý týždeň stovky demonštrantov, ktorí pokladajú za príčinu smrti tejto ženy prísny poľský interrupčný zákon.

Poľský ústavný súd vlani v októbri rozhodol, že interrupcie z dôvodu nezvratných vývojových chýb plodu, ktoré zahŕňajú rozsiahle spektrum poškodenia od Downovho syndrómu až po smrteľné choroby, sú protiústavné.

Poľská legislatíva týkajúca sa interrupcií bola aj predtým jednou z najprísnejších v Európe a pripúšťala interrupciu len v prípade znásilnenia, ohrozenia života matky alebo vážneho poškodenia plodu, pripomína AP.