Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Poľsko usporiada referendum o zachovaní plota na hranici s Bieloruskom

Poľská pohraničná stráž hliadkuje v oblasti novopostaveného kovového múru na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom neďaleko poľskej Kuznice 30. júna 2022. Poľskí a litovskí lídri sa vo štvrtok 3. augusta 2023 naliehavo stretli v strategicky citlivej oblasti, kde ich krajiny NATO hraničia s Bieloruskom a ruským územím Kaliningrad, pričom varovali, že sa pripravujú na provokácie z Moskvy a Minska v tejto oblasti. Foto: TASR/AP

Poľsko vlani zabezpečilo pozemné úseky 418 kilometrov dlhej hranice s Bieloruskom výstavbou 5,5 metra vysokého plota.

Varšava 14. augusta (TASR) - Poľsko umožní svojim občanom v referende vyjadriť názor na zachovanie bariéry na hraniciach s Bieloruskom, informoval v pondelok na sociálnych sieťach minister obrany Mariusz Blaszczak. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Referendum sa uskutoční 15. októbra, v deň parlamentných volieb. Voliči budú odpovedať na otázku, či sú za "odstránenie bariéry na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom", napísal Blaszczak.

Hoci plot v čase výstavby kritizovali opoziční politici, v súčasnosti, keď je Bielorusko blízkym spojencom Ruska, už nikto proti plotu výrazne nevystupuje.

Nedávno začali v Poľsku silnieť obavy z aktivít ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku a z narastajúceho počtu migrantov z krízových regiónov sveta, ktorí sa pokúšajú dostať do Európskej únie z Bieloruska.

Poľsko vlani zabezpečilo pozemné úseky 418 kilometrov dlhej hranice s Bieloruskom výstavbou 5,5 metra vysokého plota.

Napriek tomu, že poľská opozícia plot podporuje, referendum vníma ako volebnú taktiku vládnucej strany Právo a spravodlivosti (PiS). PiS totiž čelí kritike pre vysokú infláciu, prísne interrupčné zákony a rôzne korupčné škandály.

V októbri sa budú konať aj referendá o troch ďalších témach, dôležitých pre PiS: azylová politika EÚ, zvýšenie dôchodkového veku a privatizácia štátom vlastnených podnikov.