Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Poľsku sa pred Veľkou nocou v čase pandémie spovedá aj za volantom

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Cirkevní hodnostári dodali, že spoveď bude platná aj vtedy, ak sa uskutoční mimo chrámu a spovednice.

Varšava 8. apríla (TASR) - Kňazi v poľských mestách nasledovali príklad svojich kolegov v USA a od minulého týždňa začali spovedať tak, že veriaci pri sviatosti zmierenia sedia za volantom svojho auta.

Ako v stredu uviedla agentúra AFP, tento spôsob bol zvolený, aby sa poľskí katolíci mohli pred Veľkou nocou vyspovedať, a to v situácii, keď sú kostoly v krajine pre epidémiu choroby COVID-19 zavreté.

"Je jedno, kde sa spoveď koná," povedal pre AFP veriaci Marcin. Vysvetlil, že sa už spovedal na rôznych miestach, po stojačky a za chôdze i kľačiac v spovednici.

Kým niektorí veriaci sa spovedali tak, že autom zaparkovali pri kňazovi a sediac za volantom priznali svoje hriechy, iní prišli na parkovisko k varšavskému Chrámu Božej prozreteľnosti pešo a spovedali sa sediac na stoličke umiestnenej vedľa kňaza, ale v bezpečnej vzdialenosti a tak, aby si nevideli do tváre. Obaja - kňaz i kajúcnik - mali väčšinou rúška, ktorými si zakrývali nos a ústa, napísala AFP.

Krátko po vypuknutí epidémie koronavírusu v Poľsku tamojší cirkevní hodnostári veriacim pripomenuli, že spoveď prostredníctvom telefónu alebo internetu nie je platná. Dodali však, že spoveď bude platná aj vtedy, ak sa uskutoční mimo chrámu a spovednice.