Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Poľsko v najbližších dňoch pošle obranné zbrane na Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vidíme ten silnejúci tlak a agresiu Ruska a sme si vedomí, že tí, čo sa chcú brániť sami, musia mať na svoju obranu prostriedky, dodal poľský premiér.

Varšava 4. februára (TASR) - Poľsko pošle prvú dodávku obranných zbraní Ukrajine už nasledujúci týždeň, pretože silnejú obavy z útoku Ruska na bývalú sovietsku republiku, vyhlásil v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informácie priniesla tlačová agentúra PAP.

"Posielame na Ukrajinu zbrane na obranu, desaťtisíce delostreleckých nábojov... mínometov a granátometov, takže naši ukrajinskí susedia sa môžu brániť sami," povedal Morawiecki.

Doplnil, že počas svojej nedávnej návštevy Kyjeva jasne videl vôľu a odhodlanie Ukrajiny brániť sa vlastnými silami, ale takisto zaznamenal, že "niekedy chýba výzbroj...", preto "musí byť na našej strane rýchlosť a efektivita".

"Vidíme ten silnejúci tlak a agresiu Ruska a sme si vedomí, že tí, čo sa chcú brániť sami, musia mať na svoju obranu prostriedky," dodal poľský premiér.

Európskych lídrov čoraz viac znepokojuje zhromažďovanie ruských vojakov pri hraniciach Ukrajiny a aj vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina, že podnikne vojenské kroky, ak nebudú splnené jeho požiadavky – od Severoatlantickej aliancie (NATO) napríklad žiada, aby nikdy neprijala Ukrajinu za člena.