Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko vo štvrtok organizuje darcovskú konferenciu pre Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Konferenciu spoločne organizujú predsedovia vlád Poľska a Švédska - Mateusz Morawiecki a Magdalena Anderssonová - v spolupráci s Európskou komisiou a predsedom Európskej rady Charlom Michelom.

Varšava 2. mája (TASR) - Na Národnom štadióne vo Varšave sa vo štvrtok uskutoční medzinárodná darcovská konferencia krajín poskytujúcich pomoc Ukrajine. Podľa agentúry PAP o tom v pondelok informoval námestník poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Jabloňski.

Jabloňski v pondelok na tlačovej konferencii vo Varšave vysvetlil, že potreby Ukrajiny v oblasti humanitárnej pomoci sú stále veľké a pomoc v podobe potravín, liekov a produktov osobnej hygieny každý deň potrebuje viac ako desať miliónov Ukrajincov.

Konferenciu spoločne organizujú predsedovia vlád Poľska a Švédska - Mateusz Morawiecki a Magdalena Anderssonová - v spolupráci s Európskou komisiou a predsedom Európskej rady Charlom Michelom, spresnil Jabloňski. Dodal, že napriek hybridnému formátu konferencie do Varšavy príde osobne "určite viac ako tucet delegácií".

K otázke, aké bude prípadne zloženie ukrajinskej delegácie, nechcel Jabloňski uviesť podrobnosti, pričom sa odvolal na bezpečnostné dôvody.

Jabloňski priznal, že objemy finančných prostriedkov poskytnutých Ukrajine od 24. februára, keď na ňu Rusko zaútočilo, sú obrovské. Uviedol však, že vzhľadom na obrovský rozsah vojnových škôd sú stále nedostatočné.

Poľský diplomat očakáva, že konferencia poslúži na získanie ďalších finančných prostriedkov, "ktoré pomôžu ľuďom, čo to dnes najviac potrebujú".