Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Poľsko vyjadrilo sklamanie z rokovaní o balíku sankcií EÚ voči Rusku

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Predstavitelia členských krajín EÚ by desiaty balík sankcií voči Rusku mali oznámiť vo februári, napísala agentúra Reuters s odvolaním na nemenované zdroje z prostredia diplomacie.

Varšava/Brusel 23. januára (TASR) - Poľsko je sklamané z nedostatočného pokroku pri rokovaniach o desiatom balíku sankcií EÚ voči Rusku za rozpútanie vojny na Ukrajine, uviedol v pondelok poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sadoš. TASR prevzala správu z agentúry PAP.

Sadoš povedal, že rokovania o desiatom balíku sankcií sa spomalili a v nedeľu sa nepodarilo dosiahnuť žiadne rozhodujúce dohody. Poľsko je podľa jeho slov sklamané z nedostatku návrhov zo strany Európskej komisie (EK). "To však nijako neznižuje naše odhodlanie rýchlo prijať ambiciózny desiaty balík sankcií proti Rusku," dodal.

Predstavitelia členských krajín EÚ by desiaty balík sankcií voči Rusku mali oznámiť vo februári, napísala agentúra Reuters s odvolaním na nemenované zdroje z prostredia diplomacie. Nové sankcie by mali obmedziť spoluprácu EÚ s Moskvou v oblasti jadrového paliva, zakázať dovoz ruských diamantov a obmedziť obchodné väzby s Bieloruskom, blízkym spojencom Ruska, píše PAP.

Poľsko je od začiatku vojny na Ukrajine zástancom tvrdých sankcií voči Moskve. Európska komisia je však v súčasnosti pod tlakom krajín, ktoré majú k novým sankciám konzervatívny postoj, a to aj napriek tomu, že konkrétne návrhy už boli predstavené, píše PAP.