Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Walesa sa musí ospravedlniť Kaczyňskému, potvrdil poľský súd

Na archívnej snímke z 22. novembra 2018 predseda vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski a bývalý poľský prezident Lech Walesa (druhý vľavo) stoja pred súdnou sieňou v Gdaňsku. Poľský odvolací súd v pondelok 22. júla 2019 potvrdil, že sa exprezident Lech Walesa musí ospravedlniť šéfovi vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslawovi Kaczyňskému za ohováranie. Foto: TASR/AP

Walesa pondelkový verdikt odmietol a avizoval, že sa voči nemu odvolá na poľský najvyšší súd a v prípade potreby aj na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

Varšava 22. júla (TASR) - Poľský odvolací súd v pondelok potvrdil, že sa exprezident Lech Walesa musí ospravedlniť šéfovi vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslawovi Kaczyňskému za ohováranie. Informovala o tom agentúra AP.

Walesa pondelkový verdikt odmietol a avizoval, že sa voči nemu odvolá na poľský najvyšší súd a v prípade potreby aj na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu.

Odvolací súd v pondelok potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie z vlaňajšieho decembra.

Šéf PiS zažaloval Walesu za urážku na cti po tom, ako mu tento bývalý vodca odborového hnutia Solidarita pripísal spoluzodpovednosť za tragickú haváriu poľského prezidentského špeciálu v ruskom Smolensku z roku 2010.

Pri nehode zahynul vtedajší prezident a Kaczyňského brat Lech a ďalších 95 osôb, vrátane jeho manželky Marie a vysokopostavených predstaviteľov poľského štátu a armády.

Lech Walesa v roku 2016 na Twitteri napísal, že "Kaczyňski z frajeriny" telefonicky nútil posádku TU-154M pristáť v Smolensku v hustej hmle, čo vodca PiS popiera.

Sedemdesiatročný Kaczyňski už roky nezastáva nijakú vládnu ani ústavnú funkciu, ale ako šéf vládnej národno-konzervatívnej strany je v súčasnosti zrejme najvplyvnejším poľským politikom.