Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

S. Andrejev: Poľsko zablokovalo bankové účty ruského veľvyslanectva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Naše účty boli zablokované rozhodnutím (poľského) ministerstva financií a potom rozhodnutím poľského prokurátora, uviedol veľvyslanec.

Varšava 24. marca (TASR) - Ruský veľvyslanec vo Varšave vo štvrtok uviedol, že Poľsko zablokovalo bankové účty jeho veľvyslanectva na základe toho, že by mohli byť použité na financovanie teroristických aktivít alebo pranie špinavých peňazí. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Naše účty boli zablokované rozhodnutím (poľského) ministerstva financií a potom rozhodnutím poľského prokurátora," uviedol Sergej Andrejev v ruskej štátnej televízii.

Poľský rezort diplomacie v stredu oznámil, že vyhostil 45 ruských diplomatov podozrivých z práce pre ruskú rozviedku. Moskva označila tieto obvinenia za nepodložené.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok na otázku novinárov o vyhostení ruských diplomatov a o údajnom zmrazení finančných prostriedkov ruského veľvyslanectva odpovedal, že môže "len všeobecne povedať", že sa jeho vláda zaoberala zmrazením finančných prostriedkov Ruskej federácie.

Vzťahy medzi Ruskom a stredoeurópskymi krajinami - ktoré kedysi tvorili súčasť jeho sféry vplyvu - sú už dlho napäté, avšak ruská invázia na Ukrajinu zvýšila strach a podozrenie zo zámerov Moskvy, napísala agentúra Reuters.