Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Poľsko spustilo očkovanie proti covidu deti vo veku 5-11 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očkovať deti vo veku päť a viac rokov začali už viaceré európske krajiny. V stredu napríklad očkovanie pre túto vekovú kategóriu spustili v Taliansku či v Grécku.

Varšava 16. decembra (TASR) - Poľsko začalo vo štvrtok očkovať proti koronavírusu aj deti vo veku 5–11 rokov. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski uviedol, že jeho rezort eviduje už 135.000 zaregistrovaných termínov na očkovanie tejto vekovej kategórie, informovala agentúra PAP.

Podľa Niedzielského žije v Poľsku viac ako 2,5 milióna detí tejto vekovej kategórie, ktoré sa môžu dať zaočkovať.

Očkovanie detí je podľa šéfa rezortu zdravotníctva bezpečné.

"U detí prakticky neexistujú nijaké nepriaznivé účinky očkovania," uviedol Niedzielski pre poľskú rozhlasovú stanicu PR1.

Poľsko ohlásilo spustenie očkovacej kampane pre päť- až 11-ročné deti po tom, ako Európska agentúra pre lieky (EMA) 25. novembra schválila pre túto vekovú kategórie na použitie vakcínu proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Deťom sa pritom podáva trikrát menšia dávka tejto vakcíny než dospelým ľuďom.

Očkovať deti vo veku päť a viac rokov začali už viaceré európske krajiny. V stredu napríklad očkovanie pre túto vekovú kategóriu spustili v Taliansku či v Grécku. Očkovanie detí vo veku 5–11 rokov schválili aj Maďarsko a Švajčiarsko a tento týždeň plánujú znížiť vek, od ktorého je možné aplikovať proticovidové vakcíny, tiež Poľsko, Portugalsko, Chorvátsko a Slovinsko.

Niektoré európske krajiny vrátane Holandska či Nemecka však zvolili opatrnejší prístup, čo sa týka vakcinácie menších detí. Francúzsko zase očkuje v prvom rade tie deti, ktoré trpia srdcovými či respiračnými problémami, obezitou alebo cukrovkou.