Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Poľsko zadržalo deväť podozrivých z pokusov o sabotáže na pokyn Ruska

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Sabotáže podľa poľského premiéra vyšetrujú aj v Litve, Lotyšsku a podozrivé prípady zaznamenali vo Švédsku. V súčasnosti sa v týchto záležitostiach uskutočňuje medzinárodné vyšetrovanie, dodal Tusk.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 21. mája (TASR) - Poľské bezpečnostné služby zadržali deväť ľudí, ktorých podozrievajú zo zapojenia sa do plánovania sabotáží v krajine na pokyn ruských tajných služieb, oznámil v pondelok tamojší premiér Donald Tusk. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Spresnil, že medzi zadržanými sú občania Poľska, Ukrajiny a Bieloruska. Obvinení sú z bitiek, podpaľačstva a pokusu o podpaľačstvo. Pokúsili sa podpáliť továreň na farby vo Vroclave na západe krajiny. Donald Tusk taktiež uviedol, že Varšava zmarila niekoľko plánovaných sabotážnych akcií.

Sabotáže podľa poľského premiéra vyšetrujú aj v Litve, Lotyšsku a podozrivé prípady zaznamenali vo Švédsku. V súčasnosti sa v týchto záležitostiach uskutočňuje medzinárodné vyšetrovanie, dodal Tusk.

V Poľsku v apríli zadržali muža podozrivého z pomoci ruskej rozviedke pri príprave možného útoku na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, pripomína AFP.

Poľskí policajti v apríli zadržali aj Bielorusa podozrivého zo sponzorovania marcového útoku na Leonida Volkova, blízkeho priateľa a spojenca zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Varšava tiež zatkla dvoch Poliakov, ktorí boli zodpovední za tento útok, ku ktorému došlo v litovskom Vilniuse.

Poľský premiér začiatkom mája oznámil posilnenie spravodajských služieb v súvislosti s destabilizačnými aktivitami Moskvy a doplnil, že Varšava vyčlení ďalších takmer 25 miliónov eur na civilné a vojenské kontrašpionážne služby, dodáva AFP.