Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Zahraniční diplomati v Poľsku podporili akcie podporujúce LGBTI

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Diplomati vyjadrili uznanie za kroky podniknuté v mnohých poľských mestách v prospech LGBTI komunity.

Varšava 17. mája (TASR) - Desiatky zahraničných diplomatov v Poľsku podporili akcie upozorňujúce na problémy LGBTI ľudí v tejto krajine a vyzvali na ich ochranu. V pondelok zverejnili v tomto duchu list, pod ktorý sa podpísalo 48 diplomatov a organizácií. Ich spoločnú iniciatívu koordinovalo dánske veľvyslanectvo, informovala štátna tlačová agentúra PAP.

"Pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii chceme vyjadriť podporu snahám zameraným na zvýšenie povedomia verejnosti o problémoch, ktoré postihujú komunity gejov, lesbičiek, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí a ďalšie menšiny v Poľsku," píše sa v liste.

Podľa jeho signatárov "ak sa má tento cieľ dosiahnuť, a ak sa majú predovšetkým ochrániť komunity týchto ľudí pred slovnými a fyzickými útokmi i nenávistnými prejavmi, musíme spoločne pracovať na nediskriminácii, tolerancii a vzájomnom prijatí".

Diplomati tiež vyjadrili uznanie za kroky podniknuté v mnohých poľských mestách "v prospech LGBTI komunity v Poľsku a tým aj vo svete".

Takisto ocenili prácu všetkých, ktorých cieľom je zaistiť rešpektovanie práv LGBTI osôb a ďalších ľudí s podobnými problémami a zabrániť ich diskriminácii, a to predovšetkým takej, ktorá je dôsledkom ich sexuálnej orientácie alebo rodovej identity.