Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Poľsko zaznamenalo 265 nových prípadov nákazy, R0 je nižšie ako 1

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19, ktoré je koronavírusom spôsobované, sa zvýšil o osem na 869.

Varšava 14. mája (TASR) - Ďalších 265 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali za uplynulý deň v Poľsku, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 17.469. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva.

Počet úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19, ktoré je koronavírusom spôsobované, sa zvýšil o osem na 869.

Poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski povedal, že reprodukčné číslo vírusu (R0) kleslo pod hodnotu 1, čo znamená, že epidémia ustupuje. Toto číslo udáva, koľko zdravých ľudí sa potenciálne nakazí od jedného chorého.

Szumovski však dodal, že reprodukčné číslo sa môže opäť zvýšiť, ak sa občania nebudú správať zodpovedne a dodržiavať rozstupy.

Tento ukazovateľ sa podľa Szumovského opätovne mierne zvýšil v krajinách, ktoré sa rozhodli otvoriť svoje ekonomiky. Dodal, že Poľsko v prípade zvýšenia R0 môže znovu zaviesť isté obmedzenia.

V Poľsku minulý týždeň znovu otvorili hotely, nákupné centrá a niektoré školské zariadenia. Premiér Mateusz Morawiecki v stredu oznámil ďalšie zmiernenie opatrení týkajúcich sa škôl, reštaurácií a kaderníctiev.