Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Poľsko zaznamenalo vyše 3200 pokusov o ilegálny vstup z Bieloruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Na území nikoho medzi poľskou a bieloruskou hranicou, žije už päť týždňov skupina utečencov.

Varšava 17. septembra (TASR) - Poľská pohraničná stráž zaznamenala od začiatku septembra vyše 3200 pokusov o ilegálne prekročenie hranice zo susedného Bieloruska, pričom len vo štvrtok bolo týchto pokusov 238. Pre poľskú tlačovú agentúru PAP to v piatok povedal hovorca pohraničnej stráže. Citovala ho aj agentúra DPA.

Na "území nikoho" medzi poľskou a bieloruskou hranicou, žije už päť týždňov skupina utečencov. Nachádzajú sa v provizórnom tábore v lese neďaleko poľskej dediny Usnarz Górny. Týmto migrantom poskytuje zásoby bieloruská strana, uviedol hovorca. Informácia sa však nedá nezávisle overiť, pretože Poľsko bráni novinárom a humanitárnym pracovníkom v návšteve tejto skupiny, píše DPA.

Varšava obvinila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zo systematického napomáhania utečencom z vojnových oblastí dostať sa k vonkajším hraniciam Európskej únie.

Koncom mája Lukašenko varoval Európu, že Minsk už nebude brániť migrantom v ceste do EÚ - podľa neho je to reakcia na západné sankcie voči Bielorusku.

Poľsko vyhlásilo popri svojej hranici s Bieloruskom výnimočný stav a cudzinci majú zakázané cestovať do tejto oblasti. Okrem toho tam vojaci budujú pohraničný plot. Minister obrany Mariusz Blaszczak informoval o tom, že plot je dlhý už 60 kilometrov.